Vinkkejä varaavan puuhellan käyttöön

Vinkkejä varaavan puuhellan käyttöön
lämmityksessä ja ruuanvalmistuksessa

Lataa myös: Warma-Uunit Liesien suojaetäisyydet

Vinkki 1: Varaavalla puuliedellä lämpenee koti ja ruoka

Varaavan puuliesi on erinomainen huoneenlämmitin, sillä liesitaso lämmittää huonetilaa nopeasti ja puuhellan runko varaa lämpöä pitkään. Ruuanvalmistus puulämmityksen yhteydessä on ekologista ja säästät selvää rahaa sähkölaskusta.

Warma-Uunien varaavat liedet Serafiina ja Sofia ovat puulämmitteisiä kotitalousliesiä, joita voi käyttää sekä lämmityskäyttöön, että ruuanvalmistukseen.

Vinkki 2: Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen käytön aloittamista

Ennen kuin aloitat lieden käyttämisen, lue huolellisesti toimituksen mukana tulevat varaavan lieden yleiset käyttöohjeet. Varaavan lieden yleisissä käyttöohjeissa on hyödyllisiä ohjeita uuden lieden oikeaoppisesta käyttöönotosta, pitkään käyttämättä olleen lieden käyttöönotosta, ohjeita mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi, sekä tulisijan yleisiä huolto-ohjeita. Lue sen jälkeen lyhyt mallikohtainen lämmitysohje, jonka avulla pääset tehokkaimpaan mahdolliseen lämmitystulokseen.

Kun oikeaoppinen käyttöönotto on suoritettu ja lämmittäminen alkaa sujua rutiininomaisesti, hyödynnä näitä täydentäviä ohjeita varaavan puuhellan päivittäisessä käytössä ja ruuanlaitossa.

Vinkki 3: Käytä pientä puuta liesitason ja uunin lämmön nopeaan nostamiseen
ja isompaa puuta lämmön ylläpitämiseen

Mitä pienempää puuta käytät, sen tehokkaammin ja nopeammin puu palaa. Tämä johtuu siitä, että puu palaa aina vain pinnaltaan. Jos esimerkiksi 1,5 kg puuta koostuu kuudesta pienestä klapista tai kahdesta suuresta klapista, on kuudella pienellä klapilla huomattavasti enemmän palavaa pintaa ja palaminen on huomattavasti kuumempaa ja nopeampaa, kuin isommilla puilla.

Pienillä puilla lämpötilaa saadaan siis nostettua nopeasti, kun taas isommat puut palavat pienemmän palopinta-alansa turvin rauhallisesti ja hitaasti, joten ne ovat erinomaisia halutun lämpötilan ylläpitämisessä pitkään.

Vinkki 4: Ruuanlaiton voi aloittaa 10 – 30 minuutin kuluttua sytytyksestä

Normaalisti puuhellan liesitaso lämpiää (puumäärästä, polttopuun koosta ja vedosta riippuen) käyttövalmiiksi jo ensimmäisellä pesällisellä, eli noin 10 – 20 minuutissa sytytyksestä. Tähän vaikuttavat kuitenkin myös mm. ympäristön olosuhteet ja polttopuun ominaisuudet (kuten laji, puhtaus ja kosteus).

Uuni lämpiää normaalisti käyttövalmiiksi toisella pesällisellä, eli noin 20 – 30 minuutissa sytytyksestä. Uunin lämpiämisnopeuteen vaikuttaa eniten se, mihin lämpötilaan uuni pyritään saamaan. Lisäksi lämpiämisnopeuteen vaikuttavat samat tekijät kuin liesitasolla. Muista! Sytytyspellin/uuninkiertopellin tulee olla paistoasennossa

Vinkki 5: Uunin lämpötilaa säädellään polttopuun koolla, määrällä ja vedolla

Uunin ja liesitason lämpötilojen ylläpidossa parhaaseen lopputulokseen pääset harjoittelun kautta. Lämpötiloja voi säätää lisättävien puiden määrällä, koolla ja luukusta löytyvällä vedonsäädöllä. Jos lämpötila näyttää laskevan, voit lisätä vetoa tai lisätä muutaman pienen puun, tai jos lämpötila nousee liikaa, voit rajoittaa vetoa.

Tasainen paistaminen (esim. tasaisen värin saaminen) saattaa vaatia paistopellin kääntämistä paiston aikana, sillä takaosa saattaa olla etuosaa kuumempi. Varaavan lieden uuni on erinomainen myös hauduttamiseen, sillä uuni pysyy lämpimänä pitkään.

Vinkki 6: Puuhellan liesitasolta löydät joka tilanteeseen sopivan lämpötilan

Puulieden yksi parhaista ominaisuuksista on keittotasolta aina löytyvä sopiva lämpötila. Esimerkiksi keittämisen ja paistamisen yhteydessä kuumimmat kohdat ovat tason keittolevyillä. Lämpötila laskee sivuille mentäessä, jolloin esim. hauduttaminen on helppoa.

Vinkki 7: Harjoitus tekee mestarin

Puuhellan käyttö vaatii harjoittelua ja parhaaseen lopputulokseen pääsetkin kokeilemalla. Tutustuttuasi lieden ominaisuuksiin, huomaat kuinka monipuolinen ja helppokäyttöinen lietesi on ja voit tehdä ruuanlaittoharrastuksestasi entistä monipuolisempaa ja hauskempaa.

vinkkejä varaavan puuhellan käyttöön

Sanotaan että keittiö on kodin sydän, mutta me tiedämme, että kodin sydämen saa sykkimään lämpimästi Warma-Uunien varaava puuhella