Yritys

Warma-Uunien tarina – Kalastajan pojasta tulisijamestariksi 

Warma-Uunien tarina alkaa Uudenkaupungin Pyhämaasta, vielä tarkemmin sanottuna pienestä merituulten tuivertamasta Edväisten kalastajakylästä 60-luvun alkupuolella, kun paikalliset pojanviikarit kivittivät tyhjillään olleen torpan piippua. Salmisen Vesankin kivet sinkosivat ja pala kerrallaan piippu mureni. Vaan kun Vesan isä kuuli tihutyöstä, päätti hän opettaa pojalleen vastuunkantoa ja pisti hänet muuraamaan naapurin poika hanslankarinaan tilalle uuden piipun.

Tiili kerrallaan kohti tulisijamuurausta

Ei tainnut 10-vuotiaalla Vesalla olla aavistustakaan, että huterasti muurattu piippu olisi vain alkusoittoa tulevalle uralle. Muurariksi Vesa kouluttautui vuonna 1979 veljensä Timon kanssa ja pian monessa pyhämaalaisessa torpassa oli jo veljesten muuraamia piippuja ja muureja. Kokemuksen karttuessa tuli veljeksistä urakkamuurareita, jotka huiskivat tiiliä julkisivuihin pääasiassa Uudessakaupungissa ja Raumalla, mutta työt kuljettivat usein myös muualle Suomeen.

Julkinen rakentaminen hiipui lähes kokonaan 90-luvun laman myötä, joten sivutoimeksi jäänyt piippu- ja tulisijamuuraus nousivat Vesan vuonna 1995 perustaman V-S Muurauksen pääartikkeleiksi. Pohjattomana ideanikkarina Vesa ryhtyi valamaan tulenkestäviä elementtejä tulisijoihin työnsä helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Hyvälle takkamuurarille riitti hommia ja vuonna 1999 oli kotipihaan rakennettava tuotantohalli. Uuteen halliin saapasteli myös ensimmäinen työntekijä muurarin oppiin.

Toimivan elementtirakenteen ideointi synnytti takkatehtaan

Nopeasti toiminta laajentui kokonaan elementtirakenteisten tulisijojen tuotannoksi ja ensimmäiset Warma-Uunit näkivät päivänvalon vuonna 2001. 2002 avattiin jo oma tehtaanmyymälä Uuteenkaupunkiin, sekä yrittäjävetoiset myymälät Raumalle ja Turkuun.

Palava halu oli (ja on edelleen) valmistaa tehokkaita ja toimivia tulisijoja, mutta myös ulkoisesti erottuvia, mikä kannusti aloittamaan oman kaakelituotannon vuonna 2006 Uudessakaupungissa. Samana vuonna myös valimoa laajennettiin ja automatisoitiin. 2008 toiminimi muutettiin Warma-Uunit Oy:ksi ja samassa rytinässä koko tuotanto Pyhämaan valimoa lukuun ottamatta keskitettiin Uudenkaupungin keskustan tuntumaan.

Warma-Uunit Oy:n tiloissa työskentelee kymmenisen henkilöä. Lisäksi yrityksellä on koko maan kattava myynti- ja asennusverkosto. Tulisija-alalla on viimevuosina koettu suuria mullistuksia sekä vaihtelevan taloustilanteen, että huomattavasti tiukentuneen lainsäädännön vuoksi. Onneksi jo lähes alkumetreiltä asti tavoitteena on ollut maksimaalinen lämmöntuotto pienillä polttomäärillä ja savuhaittojen minimoiminen. Uusien ympäristöystävällisyyteen tähtäävien standardien täyttäminen on ollut siksi pienelle valmistajalle mahdollista, joskin malliston standardointi byrokratioineen on vaatinut mittavaa panostusta.

Puhtaan puunpolton edelläkävijä

Vaikka Warma-Uunit on kilpailijoidensa joukossa pienimmästä päästä, on yrityksen asema puunpolton asiantuntijana merkittävä ja Vesaa tuotekehitystiimeineen on pyydetty mukaan moniin puun pienpolton hankkeisiin. Uudessakaupungissa pöhiseekin yksi Suomen monipuolisimmista tulisijalaboratorioista ja oma kehitystyö sekä yhteistyö Itä-Suomen yliopiston kanssa on nostanut patentoidut Puupihit Warma-Uunit edelläkävijöiksi.

Kehitystyö laadukkaan ja puhtaasti polttavan tulisijojen eteen ei kuitenkaan yksin riitä tekemään tulisijoista ympäristöystävällisiä. Työ laboratoriossa on osoittanut, että puun polttaminen on mahdollista erittäin pienellä ympäristökuormituksella ja puun poltto voi merkittävästi jopa vähentää muiden lämmitysmuotojen aiheuttamaa kuormitusta. Edellytyksenä kuitenkin on oikeanlaiset puunpolttotavat. Tästä innoittautuneena Vesa Salminen on kiertänyt pitkin Suomea opastamassa tulisijojen käyttäjiä oikeanlaisessa puunpoltossa. Puunsäästäjän polttokurssit valittiin vuonna 2013 vuoden ekoteoksi Varsinas-Suomen kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonian toimesta.

Isältä tyttärelle

Lokakuussa 2022 Warma-Uunien uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Kaisa Tuominen. Tulisija-alalta hänellä on kokemusta jossain määrin koko elämänsä ajalta, sillä on on Vesan tytär. Virallisesti Kaisa astui remmiin tuoreena tradenomina kaakelitehtaan toiminnan käynnistyessä vuonna 2006 ja keramiikka vei jopa siinä määrin mennessään, että Kaisa opiskeli työn ohessa lasi- ja keramiikka-alaa, valmistuen muotoilijaksi vuonna 2012. Vesa jatkaa edelleen Warma-Uunien tuotekehityksen ehtymättömänä ideanikkarina.

Faktoja

  • Toimi ensin nimellä V-S Muuraus vuodesta 1995
  • Elementtirakenteisia Warma-Uuneja on valmistettu vuodesta 2001
  • Salmisen perhe perusti Warma-Uunit Oy:n vuonna 2008
  • Warma-Uunien päätoimipiste on Uudenkaupungin keskustan tuntumassa
  • Runkovalimo on Uudenkaupungin saaristossa Pyhämaassa
  • Warma-Uunit on ainoa tehdasvalmisteisten kaakeliuunien valmistaja Suomessa
  • Tuotteiden kotimaisuusaste lähes 100 %
  • Edelläkävijä varaavien tulisijojen ekologisen ja tehokkaan polttotekniikan kehitystyössä
  • Warma-Uuneilla on verkkokauppa ja maanlaajuinen jälleenmyyntiverkosto, myyntiä on myös mm. Baltian maissa. Jälleenmyyjien tiedot löydät täältä.

Warma-Uunien tarina
Varaava kaakeliuuni Aurora on Warma-Uunien ensimmäisiä malleja. Kuvassa Aurora vuonna 2022 ja vuoden 2007 versio

Warma-Uunien tarina
Paloviranomaiset Warma-Uunien myymälässä keskustelemassa Vesan ja Akin kanssa turvallisesta puun pienpoltosta

Warma-Uunien tarina ja luonto
Puhdas luonto ja terveellinen hengitysilma nyt ja tulevaisuudessa on Pyhämaan kallioisilla rannoilla kasvaneelle Salmisen perheelle sydämen asia.