Valitse takka käyttötarkoituksen mukaan
Jotta saisit parhaan mahdollisen hyödyn tulisijastasi, kannattaa ensin miettiä millaiseen tarkoitukseen ja kohteeseen sitä ollaan hankkimassa. Takkojen lämmönluovutuksen voi jakaa kahteen pääryhmään, säteilylämpöä luovuttaviin varaaviin tulisijoihin ja konvektiolämpöä luovuttaviin kiertoilmatulisijoihin. Lisäksi on olemassa näitä yhdistäviä tulisijoja. Yleisesti voidaan sanoa, että varaavan takan säteilylämpö on huomattavasti miellyttävämpää, mutta kiertoilmatakan konvektiolämpö hetkellinen teho huomattavasti suurempi.
Alla on listattu tulisijojen neljä pääryhmää ja niiden valintaperusteet. Mikäli olosi jää yhä epävarmaksi, autamme mielellämme valinnassasi ihan henkilökohtaisesti.
Ota yhteyttä, me autamme!
Puhelimitse: 02 844 1576
Sähköpostitse: warmauunit(at)warmauunit.com
Tai chatillä: ks. puhekupla verkkosivun oikeassa alakulmassa!
Varaava
Varaava takka on yleensä paras vaihtoehto, kun on tarve:
- käyttää tulisijaa aktiivisesti lämmitykseen
- alentaa päälämmitysjärjestelmän kustannuksia
- saada tasaista lämmitystehoa vielä pitkään takkatulen jo sammuttua
Warma-Uunien varaavat takat lämmittävät pienellä puumäärällä puhtaasti ja pitkään. Vakituisissa asunnoissa jatkuvassa käytössä varaavat takat ovat parhaimmillaan, ne ylläpitävät miellyttävää huonelämpötilaa, toisinkuin nopeasti isolla teholla lyhyen aikaa lämmittävät kiertoilmatakat ja kamiinat.
Varaavat takat ovat erinomaisia myös tunnelmatulen poltossa, sillä varaava takka luovuttaa lämpöä hitaasti ja matalammalla teholla. Kamiinaa tai kiertoilmatakkaa käytettäessä huonetilan lämpötila voi kohota nopeasti epämiellyttäväksi.
Kiertoilma
KIT-kiertoilmatakka on yleensä paras vaihtoehto, kun on tarve:
- saada huonelämpötila kohoamaan nopeasti
- saada huoneilmaa kuivattua
- saada takasta lämpöä vielä tulen sammuttuakin
Warma-Uunien KIT-kiertoilmatakat lämmittävät huonetilaa nopeasti kiertoilmatoimintonsa ansiosta. Tavallisesta kiertoilmatakasta poiketen niiden kuori on tehty varaavasta materiaalista, joten ne myös luovuttavat lämpöä vielä hyvän tovin takkatulen sammuttuakin.
KIT-takat ovat yleensä parhaimmillaan tiloissa, joissa peruslämpö pidetään alhaisena, sillä niihin tullessa huoneilma on yleensä viileä ja kostea ja tarve on saada tila nopeasti oleskelulämpötilaan. KIT-takat ovat hyviä myös tilavuudeltaan isoissa tiloissa, joissa on paljon kuutioita lämmitettävänä.
KiVa
KiVa on täysiverisen varaavan takan ja kiertoilmatakan yhdistelmä, jonka tekniikassa ei ole tehty kompromisseja. KiVa on yleensä paras vaihtoehto, kun on tarve:
- saada huonelämpötila kohoamaan nopeasti
- saada huoneilmaa kuivattua
- käyttää tulisijaa aktiivisesti lämmitykseen
- alentaa lämmityskustannuksia
- saada tasaista lämmitystehoa vielä pitkään takkatulen jo sammuttua
Warma-Uunien KiVa-takat lämmittävät huonetilaa nopeasti kiertoilmatoimintonsa ansiosta. Tavallisesta kiertoilmatakasta ja Warma-Uunien KIT-malleista poiketen ne ovat täysiverisiä varaavia takkoja lämpöä varaavalla savukierrolla. Ne sopivat monipuolisesti kaikkiin tarpeisiin ja ovat ulkomuodoltaan erittäin näyttäviä.
Kamiina
Kamiina on yleensä paras vaihtoehto, kun on tarve:
- saada huonelämpötila kohoamaan nopeasti
- saada huoneilmaa kuivattua
- saada takka mahtumaan pieneen tilaan
- saada takka paikkaan, jossa pohja on huonosti kantava
Kamiinat lämmittävät huonetilaa nopeasti kiertoilmatoimintonsa ansiosta. Kamiinat ovat yleensä parhaimmillaan tiloissa, joissa peruslämpö pidetään alhaisena, sillä niihin tullessa huoneilma on yleensä viileä ja kostea ja tarve on saada tila nopeasti oleskelulämpötilaan. Kamiinat ovat hyviä myös tilavuudeltaan isoissa tiloissa, joissa on paljon kuutioita lämmitettävänä.
Kamiinan vahvuudet ovat helppo asennettavuus ja pieni pohjan kantavuusvaatimus. Kamiinoita on saatavana myös varaavilla kivipinnoilla ja lisämassoilla.
Mistä takka kytketään hormiin?
Warma-Uunien tulisijat voidaan kytkeä hormiin joustavasti lähes mistä suunnasta takkaa tahansa. Mutta mikä liitospaikka juuri sinun tulisi valita? Alla lyhyesti eri liitosvaihtoehdoista. Muistathan, että voit aina olla suoraan tehtaallemme yhteydessä mikäli jokin asia jää askarruttamaan mieltäsi. Jos siis tarvitset apua, ota yhteyttä, me autamme!
Päältäliitos
Sellaisissa kohteissa, joissa tulisijaa ei ole ollut ennestään, takan ja hormin vaatima lattiapinta-ala halutaan usein minimoida ja hormi halutaan takan päälle. Kun takka liitetään hormiin päältä, voidaan takka varustaa tuplakierrolla ja sytytyspellillä, jotka parantavat takan hyötysuhdetta ja toimintakykyä haastavissa veto-olosuhteissa. Tätä liitostapaa sanotaan päältäliitokseksi.
Päältäliitoksen vakiopaikka on merkitty takan tuotekortissa pohjakuvaan. Päältäliitoksen paikkaa on kuitenkin tilauksen yhteydessä mahdollista joustavasti siirtää lähes mihin kohtaan takan kantta tahansa. Siirto voi tulla tarpeeseen esimerkiksi hormin suojaetäisyysvaatimusten täyttämiseksi, jolloin vältetään erilaisten sivusiirtojen tekeminen hormissa.
Yleensä päältäliitoksen yhteydessä käytetään kevythormia. Warma-Uunien takan päälle voi vakiona asentaa myös muun alle 400 kg hormin (400 kg on n. 4 metriä harkkohormia). Takkaan on saatavana kannentuki, jolloin takan päälle voi asentaa 800 kg hormia (800 kg on n. 8 metriä harkkohormia). Kannentuki ei näy ulospäin, vaan on takan sisällä.
Yläliitos
Sellaisissa kohteissa, joissa tulisija on ollut jo ennestään ja piippu on valmiina, tai joissa hormin halutaan olevan itsenäinen rakenne joka ei lähde takan päältä, suositellaan hormiliitos tehtäväksi takan yläosasta takaa tai sivulta. Kun takka liitetään hormiin yläosasta, voidaan takka varustaa tuplakierrolla ja sytytyspellillä, jotka parantavat takan hyötysuhdetta ja toimintakykyä haastavissa veto-olosuhteissa. Tätä liitostapaa sanotaan yläliitokseksi.
Hormiliitosputki tulee takan mukana ja sen korkeus on 240 mm ja leveys 120 mm. Yläliitosaukko tehdään takkaan asentajan toimesta kohdekohtaisesti tarvittavaan kohtaan. Yläliitos voidaan tehdä hyvin joustavasti lähes mihin kohtaan tahansa, joten hormi voi olla takkaan nähden millä puolella tai kohdalla tahansa. Alue, jolla liitos on mahdollista tehdä, on merkitty pohjakuvaan tummennetulla alueella tulisijan taakse nimellä “hormiliitosalue”. Liitospaikan sijaintikorkeus on tuotekohtainen, eikä sitä voi muuttaa kuin tulisijan lisäkorotuksilla. Sijaintikorkeus löytyy tuotekorteista kohdasta “tekniset tiedot”. Ilmoitettu sijaintikorkeus on mitta lattiapinnasta hormiliitospaikan alareunaan. Mahdolliset lisäkorotuskerrokset nostavat myös liitospaikan sijaintia vastaavasti, joten jos takkaa korotetaan 200 mm, on myös hormiliitospaikka 200 mm korkeammalla.
Takkaa ei kuitenkaan kannata valita hormiliitoskorkeuden perusteella. Vanhassa hormissa on useimmiten hyvin helppoa muurata vanha reikä umpeen ja tehdä uusi reikä oikealle korkeudelle.
Alaliitos
Joskus saneerauskohteissa vanha takka voi olla liitetty hormiin takaa tai sivusta aivan takan alaosasta vain hieman lattiapinnan yläpuolella. Tätä liitostapaa sanotaan alaliitokseksi.
Useimmiten vanha liitosaukko voidaan muurata umpeen tai sitä voidaan hyödyntää nuohouksessa ja takkaa varten tehdä uusi liitosaukko yläliitosta varten. Joissakin harvoissa tapauksissa vanhaa liitosaukkoa ei kuitenkaan voi siirtää, silloin takka pitää liittää hormiin alaliitoksella.
Kun takka liitetään hormiin alaosasta, takassa ei ole tuplakiertoa eikä sytytyspellillä, tämä heikentää hieman hyötysuhdetta, eikä syttymistä voi jouduttaa sytytyspellillä haastavissa veto-olosuhteissa.
Hormiliitosputki tulee takan mukana ja sen korkeus on 240 mm ja leveys 120 mm. Alaliitosaukko tehdään takkaan asentajan toimesta kohdekohtaisesti tarvittavaan kohtaan. Alaliitos voidaan tehdä hyvin joustavasti lähes mihin kohtaan tahansa, joten hormi voi olla takkaan nähden millä puolella tai kohdalla tahansa. Alue, jolla liitos on mahdollista tehdä, on merkitty pohjakuvaan tummennetulla alueella tulisijan taakse nimellä “hormiliitosalue”. Liitospaikan sijaintikorkeus on kaikilla malleilla 70 mm lattiapinnasta hormiliitospaikan alareunaan, lisäkorotuksista riippumatta. Hormiliitospaikkaa voidaan siirtää ylemmäs nostamalla koko tulisijaa ylemmäs lisäpohjalla tai muulla pohjan alle muurattavalla korotuksella.
Huomioi ennen tulisijan hankintaa
Uudiskohteet
- Keskustele heti alussa suunnittelijasi kanssa toiveistasi tulevasta tulisijasta. Esimerkiksi energiataloudellisesti paras sijainti ja riittävä paloilmansaanti / korvausilma on usein helpointa varmistaa jo suunnitteluvaiheessa.
- Ota yhteyttä tulisija-ammattilaiseen, joka opastaa käyttötarkoitukseen sopivan tulisijatyypin valinnassa, tulisijan mitoituksessa, asennuspaikan valinnassa, sekä auttaa tulisijan riittävän paloilman saannin varmistamisessa.
- Selvitä itsellesi että olet ymmärtänyt tulisijan valintaan, käyttöön ja käyttötarkoituksiin liittyvät perusasiat.Ota mukaan tulisijamyymälään pohjakuva ja leikkauskuva rakennuksestasi, jotta myyjän on helpompi suunnitella kanssasi tilaan sopivan tulisija.
- Ota huomioon polttoaineen saanti ja varastointimahdollisuudet. Olisiko esimerkiksi järkevää hankkia takka, jossa pilkkeen (klapin) lisäksi on mahdollisuus polttaa tehokkaasti myös pellettiä?
Saneerauskohteet (edellisten lisäksi)
- Uuden hormin ja/tai tulisijan asentaminen ovat luvanvaraisia toimenpiteitä.
- Ota aina suunnitteluvaiheessa yhteyttä paikkakuntasi palo- ja rakennusvalvontaviranomaisiin.
- Käytä ammattilaisia arvioinnissa, suunnittelussa ja toteutuksessa.
- Pyydä kotikäynti uunimyyjältäsi. Kotikäynnillä varmistetaan oikean tulisijan valinta ja asennuspaikan sopivuus!
Warma-Uuneilla on vankka kokemus tulisija-asioissa, siksi Warma-Uunit on varma valinta. Mitä enemmän Warma-Uunien edustajalla on tietoa kohteesta, sitä helpompi hänen on laatia yksilöllinen tarjous juuri Sinulle.
Oikean kokoluokan valinta
Kiinteistöjen ikään, käyttöön, suunnitteluratkaisuun, rakenteeseen ja jopa sijaintiin liittyvät tekijät ovat niin moninaisia, että tulisijavalmistaja ei voi etukäteen antaa tarkkoja lukuja tulisijan soveltuvuudesta määrättyihin neliö- tai kuutiomääriin. Siksi Warma-Uunien mallistossa mainitaan vain viitteelliset neliöalat, joille takkaa suositellaan. Lämmitystehon riittävyys määräytyy edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös hyvin pitkälti rakennuksen huonejärjestyksen mukaan. Myös muut rakennuksen lämmitysjärjestelmät vaikuttavat tulisijan tehon tarpeeseen. Tulisijan sopivuus tuleekin ratkaista kaikki argumentit huomioiden.
Tulisijan valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että liian pienestä tulisijasta koituu enemmän haittaa kuin ylimitoitetusta tulisijasta. Pienellä tulisijalla voi joutua ”ylilämmittämään” halutun lämmitystehon saavuttamiseksi. Tällöin tulisijan pinta- ja rakennelämpötilat nousevat suunniteltua korkeammiksi ja pitkään jatkunut ylilämmitys voi vahingoittaa tulisijaa. Sen sijaan “ylimitoitetun” tulisijan runsas massa antaa tasaista lämpöä pitkään ja tulisijaa on turvallista lämmittää käyttöohjeissa opastettua pienemmällä polttopuumäärällä.
Warma-Uunien edustaja osaa neuvoa kohteeseen sopivan kokoisen tulisijan. Warma-Uunien mallit ovat myös helposti muunneltavissa, esimerkiksi takkamallistossa lähes kaikkien takkojen korkeutta voi nostaa tai laskea. Korkeuden lisääminen lisää lämmitystehoa, varaavuutta ja hyötysuhdetta. Vähennys vastaavasti laskee niitä.
Warma-Uunit -jälleenmyyjä avustaa suunnittelutyössä ja oikean tulisijan hankinnassa
Warma-Uuneilla on valittavissa eri pinnoitusvaihtoehtoja: kaakelointi, slammaus ja kivi, lisäksi edellä mainittuja materiaaleja voi yhdistellä.
Esteettisten ominaisuuksien lisäksi tulisijan valinnassa vaikuttavat sijainti huoneistossa, millaiseen tilaan tulisija tulee, rakennuksen koko, käyttötarkoitus, rakennustyyppi, maasto, peruslämmitysjärjestelmä, eristeet, materiaalit, teho-odotukset ja monet muut asiat.
Tulisijan hankinta on pitkä, ja onnistuessaan kannattava sijoitus. Käytä ammattilaista tulisijan koon ja ulkonäön valinnassa ja sen sijoittamisessa kotiisi. Älä osta sikaa säkissä!
Tulisijan sijainti
Lämpötaloudellisesti uuden rakennuksen suunnittelussa on tärkeää sijoittaa tulisija keskeiselle paikalle huoneistoa. Yleensä se silloin on myös tunnelman luojana parhaalla paikalla. Tulisijan ulkomuotoon ja ominaisuuksiin kannattaa panostaa, sillä se on pitkäaikainen ja oikein käytettynä tuottava sijoitus.
Myös saneerauskohteissa tulisijan sijaintia kannattaa harkita tarkkaan. Vanha tulisija saattaa usein sijaita syrjässä, tai jopa erillisessa pienessä takkahuoneessa. Varsinkin matalarakenteisissa omakotitaloissa huomattavasti taloudellisemmaksi ratkaisuksi usein osoittautuu takan rakentaminen uudelle paikalle uudella hormilla.
Pyydä saneerauskohteeseen kotikäynti tai tuo kohteesi piirustukset mukana myymälään niin uunimyyjä neuvoo parhaan paikan tulisijallesi.
Perustukset
Perustusten tulee olla tehty rakentamismääräysten mukaisesti. Lujuudessa on otettava huomioon siihen kohdistuva kuormitus (uunin, hormiston ja palomuurien painot, sekä mahdollinen muu rakennekuorma).
Pohjan pitää olla eristetty kosteudelta ja sen pitää olla liikkumaton (painumaton, routaeristetty).
Hormistot, hormiliitos ja palomuurit
Tulisijan ja hormin yhteensopivuus on aina varmistettava jälleenmyyjältä (tulisijavalmistajalta). Ennen hormin asentamista on huomioitava mm. liitoskohdat ja -korkeudet, nuohousmahdollisuus ja tulisijan vaatima tila sekä hormikoko. Vanhoissa hormeissa tulee tarkastaa hormin kunto, toimivuus sekä soveltuvuus tulisijalle.
Hormin tulee täyttää sille asetetut vaatimukset (Suomen rakentamismääräyskokoelma E3 ja/tai CE-merkintä).
Asennuksessa on huomioitava tulisijan ja hormiston lämpöluokka ja suojaetäisyydet. Tulisija asennetaan käyttötarkoituksen tai asennusmahdollisuuksien mukaan joko ylä-, ala- tai päältäliitoksella.
Tulisijan sivuille ja taakse mahdollisesti tulevat palavat rakenteet, kuten seinät, suositellaan suojattavaksi palomuurein valmistajan antamien suojaetäisyysohjeiden mukaisesti. Asennusväli palomuureihin on 15-30 mm. Tulisijaan ei saa asentaa tai kiinnittää kantavia tukirakenteita.