Tulisijan kunnossapito

Tulisijan kunnossapito

Warma-Uunit ovat tutkitusti toimintavarmoja ja sopivat vaativiinkin olosuhteisiin

Jokainen tulisija yhdistettynä erilaisiin hormistoihin ja toimintaympäristönsä olosuhteisiin muodostavat yksilöllisen kokonaisuuden, joka saattaa tuoda omat käyttöön liittyvät ominaisuutensa. Tutustu siis huolellisesti tulisijaasi ja sen toimintaan. Käyttöön liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä uunimyyjääsi tai -asentajaasi.

Luukun lasien puhdistus

Jos takkaluukkujen lasit likaantuvat, kannattaa ne puhdistaa ennen seuraavaa lämmityskertaa, ettei lika pala kiinni lasiin. Kuiva noki lähtee jopa ihan kuivalla talouspaperilla pyyhkäisemällä. Pinttyneen, kostean tai tervaisen lian poistoon paras apu on tuhka. ”Kasta” kosteaa paperia tai riepua tuhkassa ja hankaa tuhkalla lasissa olevaa likaa irti. Kun lika alkaa irtoamaan, viimeistele putsaus puhtaalla kostealla paperilla. Vaikeasti irrotettavan ruskean lian tai noen muodostuminen lasiin kielii yleensä polttopuun tai paloilman liiasta kosteudesta, väärästä polttomateriaalista tai väärästä paloilman säädöstä.

Tulisijan kunnossapito luukun puhdistus
Luukun lasin voi puhdistaa esimerkiksi kostean paperin ja tuhkan avulla.

Hormin ja tulisijan puhtaanapito

Tulisijan ja hormin kunnosta on pidettävä huolta. Nuohoojan säännöllinen käynti pitää hormin vedon hyvänä ja ehkäisee nokipalon. Muista myös puhdistaa arinat ennen uutta käyttöä ja tyhjennä tuhkalaatikko säännöllisesti. Muista, että tuhkan joukossa voi kyteä vielä pitkään, joten käytä tyhjennysastiana metallista kannellista astiaa. Vääntyneet arinat viittaavat huonoon ilmankiertoon arinan alta.

Puupihi-tulipesän tulipintojen materiaali ja kestävyys

Puupihi-tulipesän tulipinnat ovat lämpöä heijastavaa materiaalia, jonka lämmönkesto on jopa 1300 astetta. Mekaaniselle rasitukselle tulipinnat ovat herkempiä, eikä niitä pitäisi lyödä puilla. Oikein käytettynä tulipinnat ovat erittäin pitkäikäisiä, mutta niiden kulumista kannattaa seurata. Jos tulipintoihin ilmestyy jo ensimmäisinä vuosina halkeamia, tai niistä kuoriutuu pinta, käytetään tulisijaa todennäköisesti väärin. Tulipintojen halkeaminen ei kuitenkaan ole vaarallista, sillä tulipinnat koostuvat useammasta osasta jo alun alkaen. Varsinaiset pesäelementit ovat paksujen tulipintojen takana suojassa ja tulipinnat on helposti vaihdettavissa. Tulipintojen vaihto voi olla tarpeen, jos jokin osa putoaa tai siitä irtoaa palanen.

Varo ylilämmittystä

Varaavan takan kohdalla on syytä varoa ylilämmitystä. Ylilämmitys voi aiheuttaa tulipintojen kulumista, takan pinnoitteiden värimuunnoksia tai halkeamia, luukkujen värimuunnoksia, vääntymistä ja lasin muuttumista valkoiseksi, tai pahimmassa tapauksessa jopa runko-osien halkeamista. Oikea polttopuumäärä varaavalle takalle löytyy käyttöohjeesta ja se on Warma-Uunien varaavassa takassa n. 500 g jokaista takan 100 kiloa kohden. Mallista riippuen se on n. 6 – 10 kg.

Säilytä käyttöohjeet

On muistettava että tulisijan asennuksen yhteydessä saatu käyttöohje kannattaa säilyttää. Käyttöohje ei ole ensimmäisen pesällisen sytyttämiseen tarkoitettu, vaikka näin usein luullaan. Jos kuitenkin näin on käynyt tai tarvitsee muuten lisäneuvoja lämmittämiseen, voi uunin toimittajalta pyytää opastusta ongelmiin.

Jos Warma-Uunien tulisijaan ilmestyy halkeamia tai havaitset siinä muuta vikaa, ota aina yhteys takkasi myyjään tai suoraan Warma-Uunien tehtaalle.

Lue myös Warma-Uunien toimitus- ja takuuehdot