Pikaohjeet takan lämmitykseen

PIKAOHJEET VARAAVAN TAKAN LÄMMITYKSEEN

Polta puuta puhtaasti

Puun poltto on yksi luonnollisimmista tavoista tuottaa lämpöä.  Palaminen on osa luonnon ekosysteemiä, eikä se lisää ilmaston hiilidioksidimäärää kuten fossiiliset polttoaineet. Jos teet sen oikein, teet sen puhtaasti, hyvällä omallatunnolla.

Mikäli vanha varaava tulisijasi on hyvässä kunnossa, voi silläkin lämmittää yllättävän puhtaasti, tehokkaasti ja turvallisesti, kunhan tarkastelet omia polttotottumuksiasi ja huolehdit tulisijan ja hormin säännöllisestä nuohouksesta ja ylläpidosta. Vertaa omia polttotottumuksiasi näihin perusohjeisiin.

Puhdas tulisijankäyttö pähkinänkuoressa: Polta pieniä pesällisiä, käytä polttoaineena vain puhdasta ja kuivaa puuta, sytytä päältä, varmista tulisijan riittävä ilmansaanti (tyhjennä tuhkat ja pidä tarvittaessa alussa ikkunaa tai ovea auki).

Jos olet vaihtamassa tai hankkimassa uuttaa tulisijaa, hanki tutkitusti vähäpäästöinen tulisija, jossa korkea hyötysuhde saavutetaan mahdollisimman pienellä puumäärällä.

Lue myös varaavan takan laajemmat lämmitysohjeet

Sytytys

Puhdista arina ja tyhjennä tulisijan tuhka-astia. Avaa sulkupelti (ja sytytyspelti, mikäli sellainen on tulisijassasi). Tarkasta veto esimerkiksi tulitikulla tai sytyttimellä. Polta tarvittaessa muutamia paperimyttyjä tulipesässä ja/tai nokiluukussa vedon herättämiseksi ja varmista tulisijan riittävä ilmansaanti alussa esimerkiksi ulko-ovea tai ikkunaa samassa tilassa avaamalla.

Lado puut vaakaan ilmavasti, käytä ensimmäisessä pesällisessä (sytytyspesällinen) halkaisijaltaan pientä klapia. Lado järjestyksessä isommat alle ja pienemmät päälle. Panoksen koon olisi hyvä olla korkeintaan 1/2 pesän korkeutta, mielellään hieman vähemmän.

Aseta sytykkeet päällimmäisten puiden alle ja sytytä. Käytä puhtaita luonnonmukaisia sytykkeitä. Anna alussa reilusti ilmaa, jotta puut syttyvät ja tulipesän lämpötila nousee nopeasti.

Kun päällimmäiset puukerrokset palavat hyvin, sulje sytytyspelti. Säädä ilmaa sitten pienemmälle niin, että liekki palaa rauhallisesti, mutta vaalealla liekillä. Liika ilma kiihdyttää savukiertoa, jolloin lämpö ei ehdi varautua tulisijan runkoon. Liian vähäinen ilma aiheuttaa epätäydellistä palamista ja hormin, tulisijan, tulipesän ja takkaluukun nokeentumista. Mikäli liekki muuttuu punertavaksi, anna lisää ilmaa.

Tarkkaile piipusta tulevaa savua. Jos se on tummaa tai kellertävää, on palaminen epätäydellistä ja päästöt suuria. Piipusta olisi hyvä tulla vain vaaleanharmaata vesihöyryä.

Puiden lisäys

LISÄÄ PUUT AINA HIILILLE. Lisäyspuiden on hyvä olla isompia (halkaisijaltaan 10-15 cm). Lado lisäyspuut hiilloksen päälle vaakatasoon ja tiiviisti. Hyvä panoksen koko on n. 1/3 tulipesän koosta tai maksimissaan 1/2 pesällistä.

Kun edellinen lisäys on palanut hiillokselle, voit lisätä seuraavan pesällisen. Kun viimeinen pesällinen hiipuu hiilille, voit varovasti kasata hiilet kasaan arinalle. Umpiarinallisella tulisijalla tuhkaan hautautuneita hiiliä voi nostella hiillokselle. Vältä kuitenkin turhaa kohentamista.

Lämmityksen lopettaminen

Sulje savupelti vasta kun hiilet ovat tummuneet. Kokenut käyttäjä voi laittaa peltiä ”pienemmälle” jo hieman aiemmin ja sulkea vetoluukut. Muista aina häkävaara! Häkävaroitin on järkevä hankinta tulisijan kaveriksi, mutta siihenkään ei pidä luottaa sokeasti.

Muista!

Ylilämmittäminen ja liian suuret pesälliset saattavat vaurioittaa tulipintoja ja takan rakenteita sekä aiheuttaa takan pinnoitteissa hiushalkeamia. Tulipesässä liian korkeaksi nouseva lämpötila voi aiheuttaa muutoksia myös suuluukkujen metalliosissa ja vaurioittaa niiden laseja ja pinnoitteita.

Polta vain puhdasta puuta. Älä polta muoveja, pakkausjätteitä, maalattuja tai kyllästettyjä ym. puita.

Sytytyspelti on tarkoitettu vain sytyttämisen avuksi. Älä käytä tulisijaa pitkiä aikoja sytytyspelti avoinna. Tulisijan pitkäaikainen käyttäminen sytytyspelti avoinna saattaa vaurioittaa peltiä ja hormistoa.

Varoitus!

  • Huolehdi ettei palavaa materiaalia ole takan suojaetäisyyksiä lähempänä.
  • Älä koskaan jätä takkaluukkua auki vartioimatta takkaa.
  • Älä jätä takkaa ilman valvontaa lämmityksen aikana.
  • Älä koskaan jätä lapsia palavan takan läheisyyteen ilman aikuisen valvontaa.
  • Muista häkävaara! Sammumattomista kekäleistä syntyy häkää, joka on hengenvaarallinen, hajuton ja näkymätön kaasu. Varsinkin tuhkan sekaan jääneet kekäleet säilyvät pitkään hehkuvina ja vaarallisina! Sulkupeltiä ei saa sulkea niin kauan kun tuhkan joukossa on hehkuvia kekäleitä!
Pikaohjeet takan lämmitykseen
Polta puuta puhtaasti

 

Päältäsytytys
Päältäsytytys

Puiden lisäys
Puiden lisäys

 

Lataa pikaopas pdf:nä tästä!