Kevättalven keikkuva sää tyhjentää puuliitereitä ympäri Suomen
Polttopuuvarastojen ehtyminen on kevättä kohden kulkiessa tyypillinen ongelma, eikä tämäkään vuosi ole poikkeus. Pakkaskelien tyhjentäessä puuliitereitä klapihinta kohoaa ja lämmityskuluissa säästäminen tulisijan avulla ei enää olekaan niin kovin kustannustehokasta. Puuvaraston laajentamisen sijaan on olemassa ratkaisu, joka säästää pitkällä juoksulla kukkaroa ja katonalustilaa – vaihda Puupihiin takkaan!
Moderni, vähäpäästöinen tulisija on pieniruokainen
Usein törmäämme samaan kertomukseen myymälässämme, joka pikkuisen kärjistäen kulkee kutakuinkin näin: Vanha takka kyllä lämmittää, mutta puita puolet huoneen pinta-alasta hallitseva tiilimöhkäle nielee kori kaupalla. Puuliiteri on laajentunut autotallin puolelle ja silti kevään korvilla poltellaan vanhoja lastulevyjä naapurin kiristellessä hampaitaan savuhaittojen vuoksi.
Entäpä jos tilanne voisikin olla se, että puuvarastoinnin tarve vähenisi vähintään puolella, tulisijan koko kutistuisi kolmasosaan, savunhajun haisteleminen jäisi historiaan ja takka olisi kaunis kuin karamelli?
Olemme tutkineet paljon erilaisia tulisijoja ja erilaisia polttotyylejä laboratorio-olosuhteissa, sekä keränneet runsaasti käyttökokemuksia asiakkailtamme, sekä järjestämiltämme Puunsäästäjän polttokurssien kävijöiltä ja tulokset osoittavat selkeästi, että tulisijan vaihdolla voi vähentää polttopuuntarvetta jopa 70 % ja samalla haitalliset päästöt vähenevät murto-osaan. Taika polttopuumäärän romahtamisen takana on puun kaasuunnuttamiseen perustuva polttoteknologia, joka mahdollista pitkät ja puhtaat palotapahtumat muutamalla puulla kerrallaan. Uudesta polttotavasta huolimatta tulisijan käyttäminen on helppoa, mutta käyttöohjeita toki tulee noudattaa.
![Puunsäästäjän polttokurssi, keikkuva sää tyhjentää puuliitereitä](https://warmauunit.com/wp-content/uploads/2022/02/Polttokurssi.jpg)
Ylivertainen polttoaine, joka on jäänyt liian vähälle huomiolle
Aidon tulen tunnelmasta haaveilevan ei välttämättä tarvitse kuopata unelmaansa puutteellisten puuvarastointimahdollisuuksien vuoksi. Puupilke eli klapi ei ole ainoa vaihtoehto takan lämmittämiseen, sillä onhan maassamme hyvät jakeluverkot helpolle ja melko edullisellekin polttoaineelle, eli pelletille. Pelletti ei tosin oman metsän puille hinnassa pärjää, mutta jos puut ovat ostotavaraa ja säilytystilat rajalliset, on pelletti kokonaiskustannuksiltaan varsin kilpailukykyinen vaihtoehto. 20 kilon pellettisäkki maksaa rautakaupassa reippaasti alle kympin, siitä riittää neljään lämmityskertaan ja säkin voi varastoida, vaikka eteisen nurkkaan. Pelletin etuna on myös puhtaus, siinä ei ole mukana puun kuoriainesta, joten savuhaittojen kannalta pelletti on heittämällä ympäristöystävällisin vaihtoehto varaavan takan lämmittämisessä. Paljon parjattuja pienhiukkasia ei siis pelletin polttaja levittele piippunsa suusta juurikaan ja energiatehokkuuskin pesee klapin rinnanmitalla.
Osaan Warma-Uunien tulisijoista on saatavilla pellettivarustus. Ja mikä kätevintä, samassa tulisijassa voi polttaa myös puupilkettä eli klapia. Tulisijaan asennetaan niinä päivinä, joina haluaa polttaa pellettiä, rakoarinoiden tilalle polttolaite ja kaadetaan kertapanos pellettiä pesän säiliöön. Polttolaitteen voi hankkia sille soveltuvalle takalle myös jälkikäteen.
![Pelletti ja klapipoltto](https://warmauunit.com/wp-content/uploads/2022/02/PellettiJaPilketuli.jpg)
Tulisijanhankinnassa kannattaakin tällä hetkellä panostaa monipuoliseen ja mahdollisimman energiatehokkaaseen, sekä ekologiseen vaihtoehtoon. Varmista siis, että tulisijasi täyttää Ekosuunnitteludirektiivin mukaiset vaatimukset ja että sen valmistaja on Warma-Uunit, niin edellä mainitut ehdot täyttyvät taatusti.
Takkatehtaalta toivotetaan kaikille tulisijanlämpöistä kevättä!
Vastaa