Warma-Uunien tavoitteena nollapäästöt – kaikki tuotteemme saavuttavat vuodenvaihteessa voimaanastuvat tiukat päästövaatimukset kirkkaasti
Vuodenvaihde tuo tullessaan tehdasvalmisteisille tulisijoille uudet ekosuunnitteludirektiivin vaatimukset, jotka ovat ennätystiukkoja päästöjen suhteen. Monilla alan toimijoilla uudet päästövaatimukset ovat johtamassa malliston karsimiseen, mutta Warma-Uunien kaikki nyt myynnissä olevat CE-merkityt tuotteet tulevat säilymään mallistossa.
Voiko nollapäästöt saavuttaa?
Täysin nollapäästöillä puiden polttaminen tulisijassa on varmasti utopiaa, mutta olemme tottuneet asettamaan tekemisellemme korkeat tavoitteet. Intensiivinen ja innovatiivinen kehitystyö huikeiden päämäärien saavuttamiseksi onkin vakiinnuttanut asemamme tulisijojen tuotekehittäjän kärkipaikalla Suomessa. Tämä on meille iso saavutus, sillä olemme pieni takkatehdas – mutta sinnikäs.
Jos nollapäästöt ovat saavutettavissa, on meillä siihen parhaimmat edellytykset maassamme, sillä olemme jo nyt päässeet todella lähelle!
Asenteet päästöjen suhteen muuttumassa
Tulisijanvalmistus on kulkenut pitkän matkan savupirttiajoista, mutta silti Suomessa elää vielä vahva klapisavottakulttuuri, joka luottaa hartiavoimin tehdyn oman metsän puiden riittävän loputtomasti, vaikka polttaisi traktorinkärryllisen päivässä. Todellisuus on kuitenkin valtaväestölle jo aivan muuta, asutus on tiivistynyt taajama-alueille, katonalustat ovat kalliita puun säilytykseen ja arjen aikaikkuna ei enää aukea halkojen hakkaamiselle.
Tiiviimpi asuminen myös konkretisoi savuhaitat huonona ilmanlaatuna, tämän voi huomata erityisesti kuulaana pakkaspäivänä ilmassa leijuvan savupatjan uumenissa. Voimme toki ajatella, ettei Suomen kokoisen maan tulisijojen käyttö paljon ilmaston muutosta heilauta suuntaan tai toiseen, mutta tiheällä asuinalueella vanhanaikaiset tulisijat ja huonot polttotavat voivat aiheuttaa todella merkittävää paikallista hengitysilman heikkenemistä.
Mutta kuitenkin, tulisijat ovat meille suomalaisille todella rakas ja tunteita herättävä aihe – suuntaan ja toiseen. Medioissa on väläytelty jopa puunpolton kieltämistä, mutta siihen ei tarvitse mennä, kunhan puuta poltetaan oikein laadukkaassa tulisijassa, eli siis tietenkin Warma-Uunissa.
Alhaiset päästöt, tehokas ja pieniruokainen takka
Jos päästöpuheet väsyttävät, niin puhtaan polton mahdollistavan takan hankkimiseen löytyy muitakin erinomaisia syitä. Testilaboratoriomme on osoittanut aukottomasti, että mitä puhtaammin puut palavat, sen paremmat lämmitysominaisuudet takalla on ja puita kuluu vähän. Tulen tunnelmasta luopumista ei silti pienet polttopuumäärät todellakaan tarkoita, vaan mitä tehokkaampaa palaminen on, sen näyttävämpää on myös liekkien loimotus. Pienen puumäärän voi saada palamaan myös pitkiä aikoja näyttävästi ja tehokkaasti.
Yhteenvetona voimmekin todeta, että tuotekehitystyömme nollapäästöisen tulisijan vuoksi on poikinut pelkkiä napakymppejä tulisijalämmittäjälle. Ja näin pakkaskaudella ei liene turha muistutus: vain tulisijalla voi lämmittää aidosti ilman sähköä.
Vastaa