Erilaisia tulisijatyyppejä
Erilaisia tulisijatyyppejä
Markkinoilla on runsaasti erilaisia tulisijatyyppejä, joiden vertailu voi olla melkoinen viidakko. Tässä tiedotteessa esitellään lyhyesti erilaisten tulisijatyyppien toimintaa ja käyttökohteita. On kuitenkin muistettava, että oikeanlaisen tulisijan valinta on monesta seikasta kiinni, kuten muusta lämmitysjärjestelmästä, asennuskohteen käyttötarkoituksesta ja käyttäjän toiveista, sekä mieltymyksistä, tulisijan sijoituspaikasta ym. Siksi tulisijan valintaan kannattaakin ottaa asiantuntija avuksi.
Varmista etukäteen aina tulisijasi toimintavarmuus, koneellisella ilmanvaihdolla varustettuihin huoneistoihin asennettavissa tulisijoissa tulee olla mahdollisuus ulkoiselle paloilmalle ja tiiviit luukustot. Varaavissa takoissa (jotka on varustettu savukaasun kierrolla) kannattaa suosia malleja, joissa on sytytyspelti, jolloin sytyttäminen ja vedon muodostaminen on helpompaa kohteessa kuin kohteessa.
Tulisijan hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös tulisijan ekologisuuteen. Tehokkaasti toisioilmaa hyödyntävät tulisijat polttavat huomattavasti puhtaammin ja ovat energiatehokkaampia. Hyötysuhde ja varaavissa tulisijoissa paino, ovat tärkeimpiä vertailuarvoja. Usein hinta kertoo myös tulisijan energiatehokkuudesta. Varsinkin kamiinoissa on laadullisesti merkittäviä eroja.
Kiinnitä huomiota tulisijan suojaetäisyyksiin. Esimerkiksi kamiinoissa ja puuhelloissa suojaetäisyydet voivat olla jopa useita kymmeniä senttejä. Palomuurin rakentaminen tulisijalle on usein järkevää, tällöin säästytään turhilta koloilta ja raoilta, joissa jopa palavan materiaalin säilytys olisi mahdollista. Palomuuri myös täydentää ja korostaa tulisijan ulkomuotoa. Niin uskomatonta kun onkin, myös tulisijan käyttöikä on rajallinen, jolloin saattaa tulla ulkoisesti näkymättömiä vaurioita, palomuuri lisää turvallisuutta silloinkin
Varmista tulisijan ja hormin yhteensopivuus. Kun käytät ammattilaista apuna tai hankit tulisijan ja hormin pakettina, varmistat kokonaisuuden paloturvallisuuden. Paloviranomainen vaatii molemmista dokumentit ja tarkistaa yhteensopivuuden. Hänellä on velvollisuus asettaa yhteensopimaton hormi ja tulisija käyttökieltoon, mikäli yhteensopivuutta ei ole todennettu (ositettu).
Varaava takka
Varaava takka on Suomessa perinteisesti valmistettu tulisijatyyppi, tähän tuoteryhmään kuuluvat monet tiilitakat, kaakeliuunit, peltikuoriset pönttöuunit, vuolukivitakat ym. Lämmönluovutusaika on 12-36 tuntia painosta, polttotekniikasta, runkomateriaalista ja ympäristön lämmöntarpeesta riippuen.
Nykyaikaisessa varaavassa takassa on huolehdittu myös ulkoisen paloilman saannista, jolloin tulisija toimii myös alipaineisessa huoneistossa, tärkeää on myös, että tulisija on varustettu sytytyspellillä. Laadukkaassa tulisijassa polttotekniikan energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen on kiinnitetty huomiota.
Varaavan takan teho ja varauskyky perustuvat siihen, että kuumat savukaasut kiertävät rungon savukanavissa varaten lämmön tulisijan massaan, joka luovuttaa lämmön tasaisesti huonetilaan. Mitä enemmän savukanavissa on lämpöä vastaanottavaa pinta-alaa ja ympäröivää massaa, sen tehokkaammin runko varaa lämpöä. Tehokas, täydellinen palaminen, sekä hidas, mutta riittävä veto on tärkeää, jotta savukaasujen lämpö ehtii varautumaan, eikä livahda piipusta harakoille.
Varaava takka on tulisijoista hitain lämmittäjä, mutta eri varaavien takkojen kohdalla nopeudessa on huimia eroja. Esim. Warma-Uunien Puupihi-takka lämmittää jo 0,5-1,5 h sytytyksestä, kun taas perinteinen kuorimuurattu tiilitulisija saattaa aloittaa lämmönluovutuksen vasta seuraavana päivänä.
Käyttökohteet: Omakotitalot, rivitalot, vapaa-ajan asunnot, joissa yövytään myös kylmempinä aikoina.
Plussaa: Hyvä hyötysuhde. Tasainen pitkä lämmöntuotto. Pintalämpötilat miellyttävän matalia. Lämmittää tasaisesti myös pieniä tiloja. Lasiluukku antaa myös miellyttävää hehkulämpöä. Erinomainen varalämmönlähde. Erittäin vähäpäästöinen. Soveltuu myös päälämmityslähteeksi lämmitysala huomioiden.
Miinukset: Lämmöntuotto hitaampaa. Raskas rakenne vaatii tukevan perustan. Yleensä kooltaan massiivisempi.
Kamiina
Kamiina on teräsrakenteinen tai valurautainen tulisija, joka ei varaa lämpöä, eli kamiina tuottaa lämpöä vain polton aikana. Joihinkin kamiinoihin on kuitenkin saatavilla varaavia elementtejä, kuten kivikuoria ja valettuja varaavia osia, varauskyky näissä on hyvin pientä verrattuna varaavan takkaan. Varauskyvyssä nyrkkisääntönä onkin, mitä enemmän painoa, sitä enemmän varauskykyä. Toki varauskykyyn on myös muita vaikuttimia.
Kamiina on parhaimmillaan nopea lämmittäjä, josta riittää lämmitystehoa isoihinkin tiloihin. Nykyaikainen ja turvallinen kamiina lämpenee hyvin pienelläkin puumäärällä ja lämmitystehoa voi säädellä ilmansäädöillä ja polttopuun määrällä, jolloin paloajat voi säätää pitkiksi ja miellyttäviksi. Savukaasut purkautuvat suoraan hormiin, mutta laadukas kamiina, jossa on ilmansäätö, voi optimaalisella puu- ja ilmamäärällä kamiina olla myös ekologinen ja energiatehokas.
Käyttökohteet: terassit, kesähuoneet, kesäasunnot, joissa ei tarvita yöllä tulisijalämpöä, varalämmönlähde omakotitaloissa.
Plussaa: Kevyemmät versiot eivät tarvitse erillistä perustaa. Luovuttavat nopeasti ja tehokkaasti lämpöä. Pienikokoisella kamiinalla voidaan lämmittää suuriakin tiloja nopeasti. Tehokas varalämmönlähde.
Miinukset: Lämmöntuotto yleensä lyhytaikaista ja epätasaista. Hehkulämpö saattaa olla häiritsevän voimakasta, jolloin pienissä tai hyvin eristetyissä tiloissa voi tulla tukalan lämmintä. Ei varaa tai varaa rajoitetusti.
Puolivaraava kiertoilmatakka
Puolivaraava kiertoilmatakka rakentuu varaavasta materiaalista valmistetusta ulkokuoresta ja terässydämestä. Tulisija alkaa tuottaa lämpöä heti, kun puut ovat syttyneet kunnolla. Kuoren rakenteesta ja materiaalista riippuen, varauskyky on noin puolet perinteiseen varaavaan takkaan verrattuna. Käytännössä lämpö riittää huoneistossa yön yli, riippuen lämmöntarpeesta. Savukaasut eivät kierrä rungon sisällä, vaan purkautuvat kuumina hormiin.
Käyttökohteet: kesäasunnot (ympärivuotisessa käytössä lisälämmönlähteenä), terassit, omakotitalot.
Plussaa: Nopea lämmönluovutus, varaava kuori luovuttaa lämpöä tasaisesti yön yli, poistaa nopeasti kosteutta esim. kesäasunnoilla kuivattamatta liikaa.
Miinukset: Varauskyky rajallinen, osa malleista vaatii lattiarakenteiden vahvistamisen.
Kevyt kiertoilmatakka (kevyttakka)
Kiertoilmatakka tehdään yleisimmin kevyellä varaamattomalla kuorella terässydämen ympärille. Kuoren materiaalina käytetään erilaisia palamattomia levyrakenteita ja terästä. Myös kamiinatyyppisiä tulisijoja markkinoidaan usein kiertoilmatakkoina, sillä kamiinassa yleensä on ritilät, joista lämmintä ilma puhaltaa huonetilaan. Idea onkin samankaltainen, tosin kamiina hehkuu lämpöä myös kuoren läpi. Sydämestä ja kuoresta rakentuva kiertoilmatakka puhaltaa lämpöä palon aikana ja luovuttaa säteilylämpöä luukun lävitse. Savukaasut poistuvat kuumina hormin kautta. Laadukas kiertoilmasydän voi olla ekologinen ja puustakin saadaan melko tehokkaasti lämpöä irti. Kuitenkin iso osa lämmöstä poistuu hormin kautta.
Kiertoilmatakka onkin tarkoitettu huonelämpötilan nopeaan nostoon ja tunnelman luojaksi. Nopeiden lämmittäjien kohdalla täytyy muistaa, että liian suuret puumäärät ja pitkät paloajat voivat varsinkin matalaenergiataloissa nostaa huonelämpötilan helposti tukalalle tasolle, sillä muu lämmitysjärjestelmä ei välttämättä ehdi reagoimaan äkilliseen lämpötilanmuutokseen.
Käyttökohteet: Omakotitalot lisälämmönlähteenä, vapaa-ajan asunnot, joissa ei tulisijalämpöä tarvita yön yli.
Plussaa: Nopeaa ja tehokasta lämmöntuottoa, ei vaadi yleensä lattian vahvistamista, hyvä varalämmönlähde.
Miinukset: Pienissä ja hyvin eristetyissä tiloissa lämpötila voi nousta tukalaksi, lämmöntuotto epätasaista.
Varaava kiertoilmatakka, KiVa-mallit
Kiertoilmatakoissa ja kamiinoissa on lämpötaloudellisesti usein suurin ongelma se, että sydämestä kuumat savukaasut purkautuvat suoraan hormiin, jolloin osa lämpöhyödystä menetetään vääjäämättä. Varaavan takan hitaus taas on haittana erityisesti vapaa-ajan asunnoissa, joissa tulisijan lämmöstä halutaan nauttia välittömästi.
Warma-Uunien varaavissa kiertoilmatakoissa, eli KiVa-tulisijoissa yhdistyvät sekä nopea lämmöntuotto, että hidas lämmönluovutus, sillä tehokkaan kiertoilmasydämen ympärille rakennetaan sydänmuuri, jossa on täydellinen savukaasujen kierto. Tulisija on parhaimmillaan esimerkiksi vapaa-ajan asunnossa tai omakotitalossa, jossa peruslämpö saa hieman laskea esimerkiksi työpäivän aikana ja kotiin tullessaan huonelämpötilan voi jälleen pikaisesti nostaa viihtyisälle tasolle. Suurimmat säästöt esimerkiksi sähköllä lämpiävissä talouksissa syntyvätkin nimenomaan varaavilla tulisijoilla ja jälleen kerran kannattaa muistaa, että mitä enemmän massaa, sen pidempi lämmönluovutusaika on.
Käyttökohteet: Omakotitalot ja vapaa-ajan asunnot, joissa yövytään myös kylmempinä aikoina.
Plussaa: Nopea lämmöntuotto kiertoilmatoiminnon ansiosta. Varaava sydänmuuri luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään. Erinomainen varalämmönlähde. Soveltuu myös päälämmönlähteeksi lämmitysala huomioiden.
Miinukset: Raskas rakenne vaatii hyvät perustukset. Pienissä tiloissa on varottava ylilämmittämistä.
Puuhella
Puuhella on monipuolinen lämmittäjä, jonka arvo nousee huippuunsa erityisesti sähköverkon häiriötilanteissa tai kohteissa, joissa sähköä ei muutenkaan ole. Erityisesti varaavarunkoisen puuhellan hyödyt ja ominaisuudet ovat monipuoliset, sillä varaava kuori pitää paisto/leivinuunin ja liesitason lämpötilan huomattavasti tasaisempana, kevyestä materiaalista valmistettuun puulieteen verrattuna. Ja toki varaava liesi myös luovuttaa hitaasti lämpöä ympäristöönsä.
Liesiä on monenlaisia, osa enemmän lämmityskäyttöön tarkoitettuja, mutta ruuanlaittomahdollisuudella, kun taas joissakin liesissä on ruuanlaitto-ominaisuuksiin panostettu enemmän. Keittolevyn lisäksi liedessä voi olla paistouuni tai leivinuuni, erityisesti uunien käyttökelpoisuutta lisää varaava rakenne huomattavasti.
Varaamaton liesi on harkinnan arvoinen, jos tarvetta on vain hetkelliselle nopealle lämmölle ja keittotasolle, tai jos lattiarakenteet eivät mahdollista raskaan tulisijan asentamista.
Käyttökohteet: omakotitalot, vapaa-ajan asunnot.
Plussaa: Liesitaso lämmittää nopeasti. Varaava rakenne luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään. Varaavassa liedessä hyvät ja monipuoliset paisto-ominaisuudet. Samalla energiamäärällä voi valmistaa ruuan ja lämmittää huoneistoa.
Miinukset: Varaavan lieden raskas rakenne vaatii tukevan perustan. Keittiössä vie tilaa säilytykseltä. Monimutkaiset suojaetäisyyssäädökset aiheuttavat toisinaan ongelmia suunnittelussa.
Leivinuunilliset tulisijat
Tulisijassa voi olla myös leivinuuni, edellä kerrotaankin jo leivinuunillisista liesistä. Leivinuuni on perinteisesti uuni, joka lämpiää uunissa puita polttamalla. Lämmityksen jälkeen tuhka poistetaan (tai varistetaan tuhkatilaan) ja uuni on käyttövalmis paistamiseen tai hitaaseen kypsyttämiseen. Saatavilla on myös takkaleivinuuneja tai takan voi tilata leivinuunilla varustettuna. Joissakin leivinuunillisissa takkamalleissa uunin voi lämmittää polttamalla takkapesässä uunin sijaan. Jos savukaasut kulkevat uunin lävitse, uunin lämpötilat saadaan nostettua yleensä korkeammaksi. Warma-Uunien leivinuuneissa voi pääasiallisesti polttaa myös uunissa, mutta myös takkapesästä lämmittäminen onnistuu.
Saatavilla on myös puhtaasti leivinuuneja. Leivinuunin toiminta perustuu juuri korkean varauskyvyn omaavaan savukaasun kierroilla varustettuun runkorakenteeseen, joka pitää uunin lämpimänä hitaalla luovutuksella. Luonnollisesti varaava kuori luovuttaa lämpöä varaavan tulisijan tavoin myös huonetilaan ja siksi leivinuunit ovat paitsi hyviä taloustulisijoja, myös käteviä lämmittäjiä.
Leivinuunin käyttö ruuanlaittotarkoitukseen vaatii hieman harjoittelua, aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta palkitsee onnistuessaan. Leivinuuneja käytetään kuitenkin paljon myös kodin lämmitykseen.
Käyttökohteet: Omakotitalot, vapaa-ajan asunnot, jotka aktiivisessa käytössä myös kylminä aikoina.
Plussaa: Samalla energialla voi valmistaa ruokaa ja lämmittää kotia. Uunin lämpö tasainen ja pitkä. Osa leivinuuneista ja takkaleivinuuneista soveltuu myös päälämmityslähteeksi lämmitysala huomioiden.
Miinukset: Lämmöntuotto alkaa yleensä hitaasti. Raskas rakenne vaatii tukevan perustan. Yleensä kooltaan massiivisempi. Leivinuunin käyttö ruuanlaittoon vaatii hieman vaivannäköä ja harjoitusta.
Avotakka
Varaamaton, yleensä myös luukuton takka. Ei lämpötaloudellista hyötyä hallitsemattoman palamisen ja varauskyvyn puuttumisen vuoksi. Tiilestä tai palamattomasta levystä, tai teräksestä valmistettu. Savukaasut purkautuvat suoraan hormiin. Energiatehoton ja epäekologinen.
Vanhan avotakan hyötysuhdetta voidaan nostaa asentamalla tulipesään takkakasetin/sydämen. Tällöin on kuitenkin huomioitava avotakan valmistustekniikka ja kunto. Takkakasetit ovat usein arvokkaita, huonosti suunniteltu kasetin asennus voi jopa johtaa avotakan rikkoutumiseen. Toisinaan avotakan purku ja uuden tulisijan asentaminen on huomattavasti järkevämpää ja jopa edullisempaa, kuin kasetin asentaminen.
Käyttökohteet: terassit ja kesäasunnot tunnelmaluontiin. Ei suositella varsinkaan alipaineisiin uudisrakennuksiin.
Plussaa: Elävän tulen tunnelmaa.
Miinukset: Energiatehoton. Ei toimi ilmanvaihtokoneella varustetuissa huoneistoissa. Hallitsematon palotapahtuma aiheuttaa päästöjä. Saattaa aiheuttaa vedon tunnetta huoneistoon suuren ilmantarpeen vuoksi.
Postausta muokattu 4.2.2021, alkuperäinen julkaistu 6.7.2018
Kommentit (2)
Olisimme kiinnostuneita leivinuunillisesta takasta. Millainen/millaisia malleja lötyy? En jostain syystä nähnyt kyseisiä malleja listoilla, vai enkö vaan osannut katsoa?
Hei,
kiitos viestistäsi.
Moniin varaviin takkoihimme on saatavilla leivinuuni lisävarusteena. Poikkeuksena pyöreät mallit, Plus-versiot, kulmaluukulliset ja Valkea-takat.
Olet oikeassa, leivinuunimallit ovat nyt vaikeasti löydettävissä ja tulevaisuudessa ne tulevatkin olemaan verkkokaupassamme omina tuotteinaan.
Vastaan mielelläni mahdollisiin lisäkysymyksiin ja teen halutessasi tarjouksen.