Mökkikausi alkaa: älä lämmitä riskillä!
Mökkikausi alkaa: älä lämmitä riskillä!
Keväällä monen mieli halaajaa kesämökille, lumen alla levännyt mökkitie alkaa vihdoin sulaa vapaaksi ja on oiva aika suunnata kohti rakasta kesäpaikkaa. Toivottavasti kovin monella mökillä ei tapahdu seuraavaa:
Talven aikana rakennukseen on hiipinyt kolea kosteus jota hankia huvennuttava aurinko ei sisätiloista pysty häätämään. Villasukatkin jäivät matkasta, joten tupaan on nopeasti saatava pöhinää, ei siis muuta kuin kiireellä pökköä pesään. Hormi ja tulisija ovat ulkoilmaa kylmempiä ja kosteita, kunnon sytytyspesällisen seurauksena on todennäköisesti savusukellus. Ja kun veto vihdoin saadaan aikaiseksi, odottaa tulisijan ja hormin rakenteita kunnon lämpösokki pikku pakkasesta satojen asteiden savukaasulämpötiloihin.
Nyt kun savu kirveltää silmiä ja vilu nipistelee edelleen varpaita, onkin aika laittaa sauna tulille. Ja saunoahan pitää tietysti pitkän kaavan mukaan loputtomalta tuntuneen talvitauon jälkeen.
Illan tullen tuvassa takka natisee liitoksistaan ja kiukaan hormi on tuntikausien löylysession jälkeen punainen kuin keskikesän mansikka. Saunan jälkeen muutama neuvoa-antava ja vielä korillinen puita takkapesään, jotta tarkenee yön yli. Toivottavasti tuli ennen nukkumaanmenoa tarkistettua, että tiloissa ovat asialliset palovaroittimet ja niissä myös uudet patterit. Ehkä olisi syytä painaa mieleen ennen silmien ummistamista myös kesäasunnon koordinaatit, voi tulla tieto tarpeeseen.
Tämä tarina on valitettavasti todellisuutta vapaa-ajan asunnolla, jos toisellakin. Eikä saunamaratoni tee hyvää hormille kesähelteilläkään. Jotta mökillä kärähtäisivät vain korkeintaan ne makkarat, onkin syytä kerrata muutama sääntö turvallisen puulämmittämisen takaamiseksi.
- Aloita kylmän tulisijan lämmitys varovaisesti. Tarkista ensin veto esim. tulitikulla ja lämmitä tulisijaa ja hormia tarvittaessa, vaikka sähköpuhaltimella, jos mahdollista, vedon alkuunsaamiseksi.
- Jos kyseessä on tehdasrakenteinen tulisija, suorita käyttöönotto käyttöohjeiden mukaisesti myös silloin, kuin takka ja hormi ovat olleet pitkään käyttämättä.
- Muista maltti saunan lämmityksessä, laadukaskin hormi saattaa ylikuumentua pitkän ja liian tehokkaan kiukaanlämmityksen seurauksena. Muista että rikkoontunut tai puhki palanut kiuas saattaa aiheuttaa häkää tai vaarallisen kaasupalon hormissa jolloin ylikuumenemisen riski yläpohjassa kasvaa.
- Jos talvi (tai pitkä käyttämätön aika) on aiheuttanut vaurioita tulisijan tai hormin rakenteisiin, älä käytä tulisijaa ennen, kun asiantuntija on arvioinut palo- ja käyttöturvallisuuden.
- Noudata tulisijan suositeltuja polttopuumääriä, takkapesään saa latoa puita vain kolmasosan pesän tilavuudesta. Valmistulisijoissa ja kiukaissa oikeat polttopuumärät on määritelty käyttöohjeissa, lue ohjeet ja noudata niitä!
- Käytä vain kuivia puita, äläkä polta roskia. Vaikka puunpolton tuoksu on tunnelmallista, savuun ei silti tarvitse tukehtua. Naapurisopukin säilyy, kun oikea lämmitystekniikka on hallussa.
- Maltillinen lämmittäminen pidentää tulisijojen ja hormistojen ikää. Harakoille lämmittäminen on aina riski hormin ylikuumentumiselle.
- Muista häkävaara! Tulisijojen peltejä ei saa sulkea ennen kuin viimeinenkin hehkuva kekäle on sammunut. Ota huomioon, että myös tuhkatilaan on saattanut pudota kyteviä hiiliä. Häkä on hajuton, mutta tappava kaasu.
- Käytä apuna asiantuntijaa tulisijoja hankkiessa, jos esim. kiuas ja hormi eivät ole yhteensopivia, ylikuumenemisen riski kasvaa huomattavasti.
- Noudata tulisijojen suojaetäisyyttä huolellisesti, älä sijoita edes irtokalusteita suojaetäisyyttä rikkoen.
- Älä jätä tulisijaa valvomatta palotapahtuman aikana.
- Alkoholin vaikutuksen alaisena riski ylilämmittämiseen kasvaa, saunanlämmittäjän on syytä nauttia saunajuomia kohtuudella ja pitää teholataajat poissa tulipesien luukuilta.
- Kaikissa tiloissa, joissa yövytään, on oltava palovaroitin. Talven kylmänä olleella mökillä varoittimen patteri kannattaa vaihtaa uuteen keväällä. Testaa varoittimet säännöllisesti.
- Laita esille näkyvälle paikalle vapaa-ajan asunnon osoite ja koordinaatit, jotta vieraatkin osaavat tarpeen tullen hälyttää apua paikalle.
- Huolehdi myös vapaa-ajan asuntojen hormien nuohouksesta säännöllisesti.
- Hanki mökille ensiapupakkaus ja alkusammutusvälineet (sammutuspeite, käsisammutin tai sankoruisku).
Muistilistan on laatinut Warma-Uunit Oy yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen Jarkko Aaltosen kanssa.
Vastaa